Sist oppdatert september 2025
Skåbu Fjellhotell har tatt i bruk det gamle Samvirkelaget i bygda. Samvirketlaget har vært en sentral del av bygdas liv i over hundre år. Bygningen huset alt fra reisende handelsmenn til lokale festligheter, stod en periode tomt og stille. Nå er det liv i veggene og på beitemarkene igjen. Skåbu Fjellhotell tok over bygningen og totalrenoverte, og siden 2018 har det fungert som et lite høyfjellshotell.
Selv om det i dag er Jannicke og Henrik som driver dette høyfjellshotellet i Gudbrandsdalen med hjerte og hender, begynte historien med foreldrene hennes.
– Vi hadde begge gode jobber i Oslo og levde et ganske vanlig byliv, forteller Jannicke. Det var faren min Sigurd som i 2008 kjøpte Lykkja Fjellgård, en gammel fjellgård i Skåbu. Det var hans pensjonsdrøm etter at han hadde solgt firmaet sitt – å bli bonde på sine eldre dager. Gården kom for salg, og han fikk tilslaget. Derfra tok ting fart.
Jannicke forteller at foreldrene hennes ble bønder på heltid. Hennes far tok vinterlandbrukshøgskolen som godt voksen, lærte seg å kjøre hest og slede i en alder av 65, og startet opp med villsau.
Gården er en sjelden perle med 20 bygninger fra 1500- til 1800-tallet, alle fulle av bygdehistorie og autentisitet. Her finnes et eget hus for alt:badstue, bakstehus, årestugu og overnatting i Skåbu til omtrent 30 personer.
– Vi var bare fritidsinnbyggere den gang, men det skulle vise seg å være starten på noe mye større.
Så i 2019 var vi tre personer som sa: "Ja, hva kan vi få til på ett år?" Nå er det 2025, og vi er alle tre her ennå.
I 2017 startet en ny epoke da Jannicke og samboeren Henrik tok sjansen på å forlate storbylivet i hovedstaden Oslo og satse på en drøm i fjellheimen.
– Henrik er entreprenør og utdannet tømrer, så han kunne jo selve byggfaget. Det ble til at vi gjorde mye av byggingen og interiøret selv. På kveldene satt vi og fant lys, googlet tepper og hadde en liten visjon om hvordan vi kunne bygge det fint.
Når du først investerer så mye som vi måtte – alt måtte bygges fra scratch – og hvert eneste rom og vegg skulle konstrueres for å lage hotell, da vil du gjerne at det skal være ordentlig og med kvalitet, forteller Jannicke.
Det har hele tiden vært viktig for paret å kunne tilby autentisk, smakfull mat – norsk tradisjonsmat, men i ny og kreativ form.
– Jeg elsker god mat. Så det måtte være på plass. Vertskapsrollen følte vi at vi kunne klare. Men vi måtte ha en god kjøkkensjef. Helt tilfeldig fant vi en kjempegod kjøkkensjef, som bare skulle være der ett år. Han hadde jobbet på flere Michelin-restauranter, og var mellom jobber. Han tenkte "jeg kan sikkert være et år i Skåbu og hjelpe dere". Slik kom kjøkkensjef Lukaz inn i bildet.
Så i 2019 var vi tre personer som sa: "Ja, hva kan vi få til på ett år?" Nå er det 2025, og vi er alle tre her ennå.
– Jeg tror vi hele tiden har valgt verdibasert fremfor økonomisk. Det er kanskje ikke det smarteste økonomisk sett, men det fantes rett og slett ikke noe alternativ. Hvis ikke dette kunne gjøres ut fra verdier, så kunne jeg like gjerne blitt i Oslo med en trygg inntekt.
Jannicke forteller at de måtte gå “all in”, med lidenskap og kraft.
– Jeg brenner for dyr – jeg har vært vegetarianer i 25 år, og er veldig opptatt av dyrevelferd. Henrik er opptatt av jakt og fiske – og selv om han ikke får jakte så mye, er han i det miljøet når vi bor her oppe.
Skåbu Fjellhotells eiere Jannicke og Henrik har ikke bare bygget et hotell – de har skapt et hjem, både for gjester, dyr og idéer. For paret handler driften ikke bare om å tilby senger og måltider, men om å skape en hel opplevelse – rotfestet i ekte kjærlighet til Skåbu og alt det rommer. Fra frittgående dyr til aktiviteter og kurs som er unike for plassen.
– Jeg kan spille fotball med grisene mine, det er det ikke mange som kan si, sier Jannicke med et smil.
Bærekraft er hele motivasjonen for Skåbu Fjellhotell.
– Vi vil at gjestene skal bli kjent med tradisjonell norsk kultur, der vi bringer dem tett på den gamle måten å leve på, med et snev av fjell-luksus.
Dette handler om alt fra kortreist mat og gjenbruksmøbler til samarbeid med lokale bønder og håndverkere. Alt gjøres med tanke på å etterlate minst mulig avtrykk og mest mulig verdi.
Interiøret på hotellet er en miks av gjenbruk fra Royal Christiania (nå Clarion Hotel The Hub), bygde antikviteter og egendesignet håndverk i lokale materialer.
– Vi hentet alt da hotellet skulle totalrenoveres – det ble en skytteltrafikk. Alt av møblementet du finner på hotellet er faktisk gjenbruk.
– Vi tenker alltid: Hvordan kan vi ta vare på det som er her, i stedet for å hente noe nytt? forteller Jannicke. – Det handler ikke bare om miljø, men om respekt for stedet og historien.
– Jeg er veldig stolt av at vi har klart å bygge opp vårt eget konsept, og vi har vært tro mot det hele veien. Vi har ikke kopiert noen. Vi har valgt å gjøre det på vår måte, forteller Jannicke.
Og akkurat det har hotellet fått priser for – både bærekraftpriser og ledestjernepriser, og vi har 3 sirkler i 360° Eat Guide, som en av tre i Norge.
Skåbu Fjellhotell er medlem av Regenerative Travel – som det aller første og eneste hotellet i Nord-Europa. Dette eksklusive medlemskapet forener bærekraftige overnattingssteder verden over som ikke bare ønsker å redusere negativ påvirkning, men aktivt bidra til å gjenoppbygge natur, kultur og lokalsamfunn.
– Jeg syns det er utrolig gøy at lille Skåbu Fjellhotell har klart å markere seg og at vi kan møte andre likesinnede i Regenerative Travel. Jeg lærer utrolig mye av hvordan andre jobber med bærekraft.
Jannicke ønsker at Skåbu skal bli en arena hvor man kommer for å lære mer om naturen, selvberging, beredskap og høsting.
– Jeg har kjempelyst til å klare å skape enda bedre produkter for gjestene våre. Sånn at de kan være mer med, litt sånn som med matkursene våre.
– Jeg har jo lyst til å fortsette med og kanskje øke med enda flere dyr. Og skape en form for "food lab", en hub der man kan dele kunnskap og invitere kokker til å komme.
– Vi har fått utrolig mange gode venner i gjestene våre. Vi treffer så mange flotte folk.
Bærumsjenta har alltid vært en reiseglad sjel, men med alt ansvaret for hotellet er det vanskelig å få til mange turer utenlands.
Nå får jeg andre kulturer til å komme hit i stedet. Så jeg får jo truffet alle de fine folkene, får hørt alt det spennende – alle de måtene å tenke på som jeg ville fått hvis jeg var ute. De kommer jo nå til oss!
Jannicke er stolt over besøkene de får fra fjern og nær.
– Tenk at de finner veien til Skåbu – og at de har lyst til å besøke oss, fra Australia eller USA. At du kan ta dem med ut og gå til en fjelltopp eller spise en burger over et bål … Og du vet at du gir dem noen helt enormt verdifulle minner som de kan ta med seg hjem helt til andre siden av verden.
– Jeg er veldig stolt av at vi har klart å bygge opp vårt eget konsept, og vi har vært tro mot det hele veien. Vi har ikke kopiert noen. Vi har valgt å gjøre det på vår måte